naslovnagdje se nalazimo kontakt

Sport u Pregradi

Centar za kulturu
Teniski tereni kraj Emke

 

 

 

 

 

 

 

 

Što se tiče sportskog sadržaja, Pregrada se diči ženskim nogometnim klubom koji nastupa u 1. hrvatskoj ŽNL. Osim ženskog nogometnog kluba, postoji i muški nogometni klub koji nastupa u lokalnoj ligi kao i sve nogometne kategorije uzrasta. Uz nogomet, u Pregradi se igra i tenis. Od 1992. kad je osnovan Teniski klub Pregrada do danas, tenis je uznapredovao do razine jednog od najkvalitetnijih u regiji, a tenisom se amaterski bavi velik broj mladih.

NK Pregrada
ŽNK Pregrada
TK Pregrada

 

Počeci nogometa u Pregradi

Centar za kulturu

Postav kluba iz 1963.
Stoje slijeva: Kantoci M., Rudnički, Leskovar, Žlibar,
Klanjšek, Cobović i Kantoci F. Čuče slijeva: Krog, Kantoci I.,
Gretić, Kanjuh i Kotlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odmah nakon svršetka 1. svjetskog rata u Hrvatskoj počinje razvoj sporta sa osnivanjem mnogih društava za natjecanje građana. Tako se i u Pregradi 1946. počinje organizirati i osnivati "Fiskulturno društvo Kuna-gora" koje je utemeljeno 1. 7. 1947. To društvo nije sadržavalo samo nogomet već i mnoge druge sportove poput odbojke, stolnog tenisa, kuglanja, rukometa... To društvo se registriralo u varaždinski podsavez gdje su se takmičili sa drugim društvima. Zbog velikih poslijeratnih kriza "Fiskulturno društvo Kuna-gora" se ugasilo, ali nogomet nije posustao. Zbog sponzorstva 27. 8. 1954. mijenja ime u "Nogometni klub Rudar". Prvo nogometno igralište bilo je u blizini današnje benzinske crpke, a poslije je zbog gradnje zgrade komiteta preseljeno kraj kamenoloma. Iako je pregradska arhiva u izgubljenom stanju zahvaljujući gospodinu Kusteru, meni, Kruški, kompjuteru, Internetu... možete vidjeti utakmice i uspjehe N.K. Rudara iz 1954. Zanimljivo je da je jedan od najboljih igrača te generacije bio svećenik Ivica Lovretić. No, mi smo za Vas uspjeli naći i jedan članak iz 1955. U tom članku opisan je i jedan od najvećih uspjeha kluba. Radi se o "Cupu Rudara" na kojem je sudjelovalo šest ekipa.. Evo i kako je teklo samo natjecanje:

 

Četvrtfinale:
"Ivančica" Ivanec -"Radnik" Konjščina: 8-0 i 6-0
"Rudar" Ladanje -"Rudar" Koprivnički Bregi: 1-2 i 0-0
"Rudar" Pregrada i "Rudar" Mursko Središče slobodni

Polufinale - Ivanec :
"Rudar" Pregrada -"Rudar" Koprivnički Bregi: 3-0
"Ivančica" Ivanec -"Rudar" Mursko Središče: 1-1 (5-4)

Finale - Ivanec:
"Ivančica" Ivanec -"Rudar" Pregrada 1-0


Tako je domaćin finalnog turnira "Ivančica" Ivanec postala pobjednik "Cupa Rudara" i za prvo mjesto dobila prijelazni pehar i trajni pehar, dok je "Rudar" iz Pregrade dobio za drugo mjesto loptu (tadašnje su bile na vezanje). Ta lopta je i dan danas kao nova kod gospodina Kustera, a očekuje se da će se ona dati u sportski dom na današnjem igralištu.

Do 1963. klub uspjeva nalaziti sredstava, no onda se ugasio. Evo i abecednog popisa igrača zadnje generacije koja je igrala u "Rudaru": Cobović Božo, Franjo Gretić, Stanko Gretić, Branko Horvat, Roman Horvat, Josip Kanjuh, Marijan Kanjuh, Franjo Kantoci, Ivan Kantoci, Milivoj Kantoci, Ivan Kantura, Dragutin Kepčija, Franjo Klanšek, Petar Koprivnjak, Stjepan Kranjčec, Ivan Krog, Stjepan Kunštek, Ivan Kuster, Ivan Leskovar, Mladen Lipohar,Alojz Macan, Dragutin Makar, Dragutin Matijević, Stjepan Matijević, Milan Miklaužek, Franjo Novak, Vladimir Reiner, Franjo Režek, Josip Rudnički, Dragutin Sedak, Matija Semaši, Vinko Špiljak, Antun Šurbek, Antun Vešligaj, Ante Vlastelica, Stjepan Tuđina i Juraj Žlibar. Ukoliko nađemo još nekoga sa nekim podacima o "Rudaru" odmah ćemo to staviti na našu mrežu i dati vama da proučavate u nedogled.

Osnivanje i rezultati NK "Pregrade"

Centar za kulturu

NK Pregrada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nogomet se u Pregradu vraća nakon trinaest godina, dakle 1976. Osnivačka skupština bila je 23. 5. Donesen je statut kluba, prvi predsjednik je bio Stjepan Tuđina. Osim njega u Izvršnom odboru su bili: Josip Sedlar (potpredsjednik), Ivica Leskovar (tajnik), Stjepan Novačko (blagajnik), Antun Novota, Dolfi Šmid, Drago Ilijaš, Ivan Gorup, Franjo Deriš, Vinko Špiljak, Janez Šurina, Franjo Klanšek i Josip Burić. Po učlanjenu u "Nogometni savez Hrvatskog Zagorja" naša ekipa smještena je u 2. ZNL (Zagorsku nogometnu ligu).

Pošto se staro igralište zapustilo, prvenstvene utakmice nisu igrane u Pregradi, već u Rogatcu na igralištu "Straže". No, ubrzo Pregrada dobiva svoje treće (i najlošije - ha, ha, ha:-) nogometno igralište 1978. i to na današnjoj lokaciji. No ambicije za poboljšanje jačine momčadi i uvjeta razvoja ne prestaju. Tako se odlučilo izgraditi sportski dom koji se gradi u dvogodišnjem razdoblju 1982.-1984., a nakon tog pothvata rekonstruiralo se samo igralište. U sezoni 1985/1986 "N.K. Pregrada" uspijeva izboriti drugo mjesto, odmah poslije "Zenita" iz Kumrovca.

Tri sezone nakon ulaska u 1. ZNL Pregrađani osvajaju prvi put naslov prvaka i tako dobivaju priliku za plasman u viši rang natjecanja. Za prolaz u regionalnu ligu morali su proći "Mladost" iz Topuskog. Sa dvije pobijede: 1-0 i 2-0 naši su uspjeli i napravili veliko iznenađenje. U regionalnoj ligi naši su se takmičili sa današnjim prvoligašima ("Novi Zagreb"="Hrvatski dragovaljac") i drugoligašima ("Sesvete"). U sezoni '94/'95 osvojili su 8. mjesto, no reorganizacijom hrvatskih liga dolaze u treću ligu. Najveći uspjeh ostvaruju 1998. kada osvajaju peto mjesto u prvenstvu treće lige, ali novom reorganizacijom te iste godine padaju stupanj niže-u 1.ŽNL (županijsku nogometnu ligu).

Sezona 2003./2004.

1. Tondach Bedekovčina

26

21

3

2

61-14

66

2. NK Stubica Donja Stubica

26

14

6

6

56-33

48

3. Rudar Mihovljan

26

13

4

9

37-30

43

4. Mladost Regeneracija Zabok

26

11

6

9

59-39

39

5. NK Pregrada

26

11

5

10

44-42

38

6. NK Oroslavje

26

11

5

10

34-40

38

7. NK Radoboj

26

10

6

10

50-43

36

8. Bojovnik7 Novi Golubovec

26

10

4

11

35-38

34

9. Matija Gubec Gornja Stubica

26

9

6

11

38-51

33

10. Gaj Mače

26

10

3

13

44-61

33

11. INKOP Poznanovec

26

8

6

12

44-52

30

12. Straža Hum na Sutli

26

8

5

13

26-39

29

13. Vatrogasac Brezova

26

8

3

15

43-60

27

14. Oštrc Zlatar

26

5

4

17

23-53

19

1. Županijska nogometna liga - '03-'04: Seniori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon što se NK Pregrada borila za opstanak dvije sezone zaredom naravno da je primarni cilj i ove sezone bio – ne ispasti. Dogodilo se dosta promjena u želji da se napreduje pa je na ljeto stigao novi trener Franjo Kučko koji je zamijenio legendarnog Stjepana Habulina koji je ostao u stručnom stožeru kao trener vratara. Iskušani prvoligaški igrač INKER-a (danas INTER-a) iz Zaprešića koji je prošao mnogo klubova trenersko iskustvo stekao je u svom matičnom klubu Jedinstvu iz Svetog križa Začretja. Na igračkom planu također nastale su sitne promjene. Iskusni Sedenik, Peček i Jazbec objesili su kopačke o klin, napadač Šerek je cijelu sezonu propustio zbog loma noge, a papire je uzeo velikotrgovišćan Tomašković. Najveće pojačanje bio je bivši igrač "zelenih" slavonac Veselko Gazilj. Na mala vrata došao je i mladi 16-godišnji Vuzem iz Toplica. U uspješnim pripremama dobro se igralo, ali kada je krenulo prvenstvo nastali su veliki problemi...

Nakon početnog poraza na domaćem terenu od Oroslavja 0-1, usprkos dobroj igri slijedili su i susreti sa dvije najjače ekipe Zagorja. U Stubici ponovno za oko lijepo, ali za bodove loše, poraz 0-1. Treće kolo u Pregradu je došao današnji prvak, moćni Tondach iz Bedekovčine koji je slavio 1-2 a počasni pogodak polučio je Tuđa. Četvrto kolo konačno se očekivao bar prvi bod kod slabog Oštrca u Zlataru. Sjajna igra naših i vodstvo 1-2, a sve je upropašteno u zadnje dvije minute i dva jeftina pogotka i novi poraz 2-3. Četiri utakmice, 0 bodova gol razlika 3-7. Već je i sam trener Kučko razmišljao o ostavci no tada se dogodila velika serija kakva već godinama nije napravljene u klubu.

U naš grad je u 5. kolu stigao uvijek neugodni Radoboj. Uz veliku borbu i vodstva 2-0 ipak su zeleni uspjeli ostvariti prvu pobjedu od konačnih 2-1 i upisati prvu pobjedu. Za "mir u kući" trebalo je pobijediti i sljedeće kolo doma: Rudara iz Mihovljana. Ponovno identičnih 2-1 i nova 3 boda jer se sljedeće kolo gostovalo u Zaboku kod bivšeg trećeligaša Mladosti. U tom tjednu eksces su napravili igrači Hostić (po običaju) i Apostolovski i napustili klub u teškim trenucima traživši dodatne novce. Domaći su poveli preko Bunčeca 1-0 a onda je eksplodirao mladi Vuzem pretrčavši polovicu igrališta u sprintu i zakucavši loptu u suprotnim kut u 89. minuti. Bod je spašen na vrlo "sladak" način. U 8. kolu osvojen je i 8. bod na domaćem terenu protiv Matije Gupca ponovno sa 1-1.

Deveto kolo pružilo je spektakl u Brezovi na gostovanju kod vatrogasaca. To je bila neponovljiva utakmica. Nakon sto su domaći poveli 1-0 a potom još iskoristili i penal za 2-0 smanjio je Barić na 2-1. Na isteku prvog dijela domaći su povisili na velikih 3-1. U akciju tada ponovno stupa Vuzem smanjivši na 3-2, a potom Poslončec poravnava na 3-3. Sudac Cavor tada ponovno izmišlja jedanaesterac za crvene koji su poveli 4-3 osam minuta prije kraja. Tada Barić asistira za Vuzema koji minutu prije kraja zabija za 4-4, a nevjerojatan obrat zaokružuje pogotkom glavom mladi Ilijaš na centaršut Vuzema. Konačnih 4-5 za Pregradu bio je još jedan povod za daljnji radu. Tako je deseto kolu Pregardu doputovao INKOP ali je bio nemoćan i bilo je to novih tri boda ostvarenih rezultatom 2-0. Veliku seriju od 6 utakmica bez poraza prekinuo je Gaj u Maču pobjedom od 2-1. Međutim, to nije zaustavilo naše jer je sljedeće kolo slijedio veliki derbi između Pregrade i Straže. Teškom pobjedom pogotkom iz jedanaesterca na kraju utakmice Horvat je donio nova tri boda na konto tako da su u zadnjem kolu bez opterećenja naši mogli otputovati u Novi Golubovec. Domaći bojovnici na poluvremenu su vodili 1-0, a drugo dio odigrala je nova Pregrada i okrenula rezultat na 1-2 (barić, Vuzem) i tako osvojila na polusezoni 20 od mogućih 39 bodova. Složit ćete se nakon početnih 0 od 12 sjajan rezultat. Izbrojili smo 6 pobjeda, 2 remija i 5 poraza uz gol razliku 20-18.

U zimskoj stanci vratio se u klub Davor Hršak, pristupio bivši junior Varteksa Fort, a kao najzvučnije ime stigao je i Alen Miletić iz Oroslavja. Ispikom je povratak u momčad dobio i Apostolvski. Drugi dio sezone ponovno je čekao Pregračane teški raspored. Prvo kolo je bilo na rasporedu teško gostovanje u Oroslavju (pogotovo zbog bivših igrača "orlova" u redovima Pregrade Gazilja i Miletića koji su dočekani "na zub"). Poraz od 2-1 bio je neminovan, a spas se tražio u sljedećoj utakmici protiv jesenskog doprvaka Stubici. Uraganskim početkom naši su poveli s velikih 3-0 (Horvat 2, Petek) da bi na kraju jedva spasili 3-2. Gostovanje kod šampiona Tondacha obilježeno je porazom 0-2, a u četvrtom kolu očekivao se nokaut posljednjeg Oštrca. Međutim, mršavih 0-0 bio je nagovještaj mini-krize koji su obilježeni sa dva gostujuća poraza od Radoboj 1-3 i Rudara iz Mihovljana 0-2. No ponovno su u drugom dijelu sezone stigli slabiji suparnici pa se nakon 4 boda iz 6 kola naglo povećao bodovni saldo. Pobjedom 3-1 protiv Mladosti doma na 7 bodova te remijem 1-1 (usprkos vodstvu 0-1 do 90. minute) u Gornjoj Stubici na 8 bodova. Jedina velika mrlja ubilježena je u 9 kolu protiv Vatrogasca kada su od vodstva 2-1 naši izgubili 2-4. Gostovanje kod INKOP-a je bilo vrlo dobro od 0-1 do vodstva 2-1 da bi na kraju završilo s miroljubivih 2-2. Pobjeda protiv Gaja iz Mača 4-3 podigla je moral za obračun sa Stražom. u Desiniću naši su odigrali najbolju ovog dijela prvenstva i ostvarili pobjedu od 0-1 pogotkom Barića. Posljednje kolo stigao je Bojovnik 7 koji je isprašen sa 6-2. Ukupno u 26 kola 11 pobjeda, 5 neriješenih i 10 poraza uz gol razliku 44-42 i sjajno peto mjesto. Najbolji strijelac je Barić sa 13 golova, a slijedi Horvat sa 12. Vrlo dobar je i Kecur sa 6, a odmah iza njega i Vuzem sa 5 golova. I još riječ dvije o ostalim klubovima: Tondach je investirao dalekom najviše novaca i to im se isplatilo sa uvjerljivim osvajanjem naslova. U prvih deset kola pratila ih je i Stubica ali više nisu izdržali. Trećeplasirani je Rudar kao iznenađenje prvenstva a između 4. i 12. mjesta pregršt je izjednačenih klubova u samo 10 bodova. Pretposljednji Vatrogasac uspio je tek na kraju izmigoljiti Oštrcu iz Zlatara i skupiti solidnih 27 bodova. novi drugoligaš je već spomenuti Oštrc. U ovo društvo nakon dvije godine vratila se Predionica iz Klanjca. Ako tondach prođe kvalifikacije sljedeće godine s nama bi ponovno bio i Rudar iz Dubrave zabočke.

Mlađe kategorije imale su sjajnu sezonu. Juniori su izborili vrlo dobro 3. mjesto, ali moramo imati na umu da su veći dio sezone nedostajali najbolji mladi igrači Baranja Mario, Vuzem i Ilijaš zbog nastupanja za seniorsku ekipu te Vešligaj i Bešenski zbog vojne obveze. Vrlo dobri rezultati izjedrili su neke igrače, pa osim već spomenutog trojca u prvu momčad za sljedeću sezonu kandidiraju i Zlatko Hanžić te Hrvoje Burić.

Pioniri pod vodstvom prof. Rudolfa Hustića uvjerljivo su osvojili naslov prvaka potvrdivši premoć u posljednjem kolu pobjedom u Oroslavju 0-3. Mlada generacija dati će za sljedeću sezonu desetak novih juniora koji su "prerasli" ovaj uzrast, ali još imaju jednu obvezu. Kvalifikacije za viši rang natjecanja. U bubnju sa našim pionirima i limačima biti će Dugo Selo, Moslavina Kutina i Ogulin.

Nedjeljnim jutrom oko 10 sati na utakmice dolaze rijeke prijatelja i roditelja klinaca od 10-12 godina. Kao što ste već mogli čitati u našim vijestima, limači Pregrade sjajno su završili sezonu. Iako drugi iza Oroslavja (pobjeda nad njima u Pregradi 3-2) imaju veliki niz pobjeda i u ukupnom zbroju bodova starijih i mlađih pionira ukupno je osvojeno 1. mjesto i kvalifikacije za viši stupanj natjecanja. protivnik će biti identičan onome od starijih pionira. Momci sretno...

Stanje u klubu

Iako je bilo bolje, još uvijek je dobro financijsko stanje gledajući druge klubove u Zagorju, a sve se više investira u mlade igrače, pa su tako danak platili i seniori kojima su premije prepolovljene. Grad Pregrada puno pomaže, uz pomoć i nekih drugih poduzetnika koji financiraju troškove kluba. U tijeku je i priprema pomoćnog igrališta na zemljištu koje je HEP iznajmio na 5 godina. To bi moglo ublažiti oštećenja na glavnom travnjaku, pošto znamo da na njemu igra i trenira čak sedam selekcija iz dva kluba.

Centar za kulturu

NK Pregrada i NK Hrvatski dragovoljac na manifestaciji
"Branje grojzdja" Pregrada 2000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utakmice NK "Rudar" iz 1954.

BRATSTVO ROGATEC

-

RUDAR PREGRADA

5

-

1

RUDAR PREGRADA

-

BRATSTVO ROGATEC

2

-

6

FK BREGANA

-

RUDAR PREGRADA

1

-

1

MLADOST LUKA

-

RUDAR PREGRADA

3

-

2

FK ROGAŠKA SLATINA

-

RUDAR PREGRADA

6

-

4

RUDAR PREGRADA

-

MLADOST LUKA

3

-

2

ZAGOREC KRAPINA

-

RUDAR PREGRADA

2

-

4

RUDAR PREGRADA

-

JEDINSTVO SV. K. ZAČRETJE

4

-

6

JEDINSTVO SV. K. ZAČRETJE

-

RUDAR PREGRADA

1

-

2

RUDAR PREGRADA

-

RUDAR GOLUBOVEC

3

-

3

RUDAR GOLUBOVEC

-

RUDAR PREGRADA

1

-

2

FK ROGAŠKA SLATINA

-

RUDAR PREGRADA

2

-

6

RUDAR PREGRADA

-

ZAGOREC KRAPINA

2

-

1

RUDAR PREGRADA

-

BRATSTVO ROGATEC

1

-

8

FK KLANJEC

-

RUDAR PREGRADA

6

-

2

RUDAR PREGRADA

-

ZAGORKA BEDEKOVČINA

1

-

0

SLOGA STUBIČKE TOPLICE

-

RUDAR PREGRADA

4

-

2

PROLETER LEPOGLAVA

-

RUDAR PREGRADA

3

-

2

RUDAR PREGRADA

-

BORAC DONJA STUBICA

3

-

1

FK ZELINA

-

RUDAR PREGRADA

0

-

3

RUDAR PREGRADA

-

BRATSTVO ROGATEC

1

-

4

RUDAR PREGRADA

-

MLADOST LUKA

4

-

3

RUDAR VARAŽDLIN

-

RUDAR PREGRADA

5

-

4

RUDAR PREGRADA

-

ZAGOREC KRAPINA

3

-

0

MLADOST ZABOK

-

RUDAR PREGRADA

8

-

2

 

 

Povratak

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
3282