naslovnagdje se nalazimo kontakt

Kostelska pištola

Običaj pucanja iz kubure

Uskrsno pucanje iz "pištole" pod Kostelom najdublje je vidljivim i nevidljivim nitima povezano uz vjerski život Župe sv. Mirka. Blagdan Uskrsa koji nam jezikom vjere govori o Kristovom uskrsnuću i neprekinutom trajanju Života, ne slučajno, pada u vrijeme oživljavanja sve prirode. To je vrijeme kad prestaje prividno mrtvilo i započinje novi život, a znake novoga života Kosteljanci radosno pozdravljaju pucanjem iz "pištola".

Centar za kulturu
Župa sv. Mirka

Pozornica gdje se stoljećima odvija ovaj običaj starija je i od samog običaja jer su stari grad Kostel, a vjerojatno i prva župna crkva izgrađeni prije nego što je barut iz Kine, kao veliki izum, stigao do Evrope i ovih krajeva. Grad Kostel (lat. castellum - tvrđavica), izgrađen u 13. stoljeću, jedan je od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske. Izgrađen je na sjevernom obronku Kunagore i imao je izrazito strateški značaj. Često je mijenjao vlasnike, a od znamenitijih spominju se grofovi Celjski, Jan Vitovec, Juraj Brandenburški i grofovi Keglevići. Župa sv. Emerika u Kostelu pod tim imenom spominje se prvi put 1334. g. u Statutima zagrebačkog Kaptola. Njena povijest usko je povezana uz povijest grada Kostela i njegove stanovnike, osobito uz grofove Kegleviće, koji su bili patroni ove župe. Uz dariašnju župnu crkvu. nalazimo i jednu stariju - Crkvu Trpećeg Krista, a u sastav Župe spada i Crkva sv. Stjepana i sv. Roka ("Sv. Štefan").
Tradicija današnjeg pucanje iz "pištola" povezuje se s pojavom grofova Keglevića u Kostelu. 1523. g. Juraj Brandenburški prodao je Petru Kegieviću od Bužina grad i posjed Kostel za 13,000 forinti i otad je on postao glavno sjedište velikaške obitelji Keglević za više stoljeća. Petar Keglević držao je u gradu posadu oboružanu "pištolama'' pomoću koje je nadzirao ceste koje vode u susjednu Štajersku.

Centar za kulturu
Izrada kubura
Uz grofove Kegleviće vezana je i dogodovština koju je opisao Stjepan Belošević u svom Ljetopisu, a govori o Tomašu Kegleviću, i ponovo o "pištolama": "Tomaš Keglević, moćni grabežljivi vitez sa svojim vjernim podanicima bio je gotovo strah i trepet naročito njemačkim, štajerskim i korutanskim trgovcima. Zbog mnogih opetovanih po njemu izvedenih nasilja bje Tomaš na tužbu Nijemaca, Štajeraca i Korutanaca pozvan austrijskom caru Leopoldu I. ad audiendum verbum regium (na kraljevsko saslušanje). Opamećen tragičnim udesom koji zadesi dana 30. travnja 1670. g. hrvatskog bana Petra grofa Zrinskog i njegova svaka Krstu kneza Frankopana u Wiener-Neustadtu, zaputi se taj Tomaš sa stotinu i pedeset svojih odanih muževa na konjima iz Zagorja u Laxenburg kraj Beča, gdje je tada slučajno car Leopold I. boravio. Dojezdivši u Laxenburg sa svojimi do zubih naoružanim Ijudima siđe sa svog vranca i reče: "Deca, ja idem sad pred cara, nu ako se za dvije ure ne bi povratio, onda znadete što vam valja učiniti." Svi odgovoriše jednoglasno:"Razmemo". Tomaš se uputi u carski dvor te bude pušten u veliku dvoranu za primanje. U carskom gradu Laxenburgu nastala je prava panika, opazivši ovu stotinu i pedeset oboružanih Hrvata na čelu s poznatim vitezom Tomašem grofom Keglevićem, Ijudeskarom, a dvorska straža bila je neznatna. Nakon čekanja od nekoliko časova otvore se mala vrata, a u dvoranu uđe niski čovječuljak, car Leopold I. Opazivši tog deliju pred sobom, stane pred vratašca te mu prozbori doslovce:"Geh er und bessere er sich'' (Neka on ide i neka se popravi), okrene se žurno te zalupi vratašca, koja su odmah s unutarnje strane zaključana. Tomaš Keglević vrati se u dvorište pak reče svojim Ijudima: "Deca, sada ćemo se mirno vratiti kući." Tako se svrši taj "audiendum verbum regium".
Centar za kulturu
Logo Kostelske pištole
Ovaj poziv na odgovornost je i u kasnijim vremenima motiv koji se u raznim varijantama ponavlja i prati "streljanje" jer svjetovne vlasti uvijek vide u tom običaju i neku prijetnju mada se puca po strogim običajnim pravilima koja poštuju svi streljači pa je opasnost od povreda vrlo mala. U starije doba i osobito kad su zabrane pucanja bile strože, "streljači" su sami pravili domaći barut, "prah", od mješavine čilske salitre, sumpora i ugljena od trsovog panja. "Pištolu" su oduvijek izrađivali "streljači" sami, točnije, oni vještiji među njima.
U zadnjih nekoliko godina "streljanje" se proširilo i na okolna mjesta; danas je u ovom dijelu Zagorja petnaestak streljačkih družina, ali pravo prvenstva i najveće zasluge za čuvanje i obranu običaja "streljanja" pripada "streljačima" kostelskoga kraja koji su danas udruženi u KLUB "KOSTELSKA PIŠTOLA".
Običajna pravila uz uskrsno pucanje iz "pištole" pod Kostelom
Centar za kulturu
Pucanje iz kubure

NA VELIKU SUBOTU, popodne, sporadično se oglašujuju "streljači" koji "streljaju" kod svojih kuća i klijeti na okolnim brežuljcima. Organizirano se "strelja" navečer, kod Vazmenog bdijenja, uz Službu Riječi, Službu Svjetla, blagoslov uskrsne svijeće na novoblagoslovljenom ognju, uz blagoslov krsne vode i prvu uskrsnu svetu misu kad po tradiciji "streljače" i njihove "pištole" blagoslivlja župnik Župe sv. Mirka želeći im time sretno pucanje.
USKRSNO JUTRO takoder započinje oglašavanjem "pištola" s okolnih bregova s kojih zatim "streljači" u pratnji drugih članova obitelji silaze na uskrsnu misu zornicu, u pet sati, na koju ih zazivlje jutarnje zvono. Na zornici župnik blagoslivlje jelo. "Streljanje" odjekuje na putu do crkve, za vrijeme mise i u toku uskrsne procesije koja prolazi kroz redove "streljača" razmještenih u krug po širini i dužini crkvenog dvorišta.
VELIKA SVETA MISA u 11 sati protječe bez pucanja što joj inače općoj vrevi toga dana daje osobito svečan ton.
GLAVNO USKRSNO SLAVLJE za "streljače" je večernja misa večernjica, kad "streljači" pristižu u najvećem broju i iz udaljenijih krajeva i župa. Sveta misa, popraćena općom pucnjavom započinje u 16 sati.
BIJELA NEDJELJA rezervirano je vrijeme kad se obavezno ide k "Svetom Štefanu", tj. Crkvi sv. Stjepana i sv. Roka smještenoj na brijegu nasuprot grada Kostela. Ovdje uz mnoštvo vjernika i nezaobilaznih "streljača" završava uskrsno slavlje uz kostelsko uskrsno "streljanje".
U zadnjih nekoliko godina "streljanje" se proširilo, a time i produžilo do smotre streljačkih družina, koja se održava u 4. ili 5. mjesecu u raznim obližnjim mjestima, a poticaj za održavanje smotre takoder je djelo "KOSTELSKE PIŠTOLE".

 

Tekst: Boris Krizmanić

 

Povratak

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
3356