naslovnagdje se nalazimo kontakt

KUD Pregrada

KUD
Folklorna skupina KUD-a Pregrada

 

 

 

 

 

 

 

 

Začeci današnjeg KUD-a «Pregrada» sežu u vrijeme prije 1914. godine kada djeluje Pjevački zbor «Vladoje Koščića». 1925. godine osnovan je i Muški pjevački zbor "Kunagora" a vodio ga je gdin Petek, pregradski sudac. Čini se da su ti zborovi radili s prekidima jer se novi zbor osniva 1936. godine, a osnivač je ponovno jedan sudac, S.Janković. Zabilježeno je da je taj zbor djelovao do 18. kolovoza, 1941. godine, a u društvu je tada osnovan i sastav tamburaša.

KUD
Zbor i tamburaši
 

Nakon II. svjetskog rata društvo se obnavlja pod vodstvom Silve Belja, a 1959.g. rukovođenje preuzima Josip Salamon, učitelj i kasnije ravnatelj škole koji svojim upornim i kvalitetnim radom daje pečat djelovanju Društva. Nakon nekoliko godina rada Društvo prestaje sa radom sve do 1981. godine. Da bi se oživio kulturni i društveni život u mjestu, 1981. godine pokreće se inicijativa o osnivanju Kulturno umjetničkog društva. 16. svibnja iste godine održana je osnivačka skupština KUD-a "Edo Leskovar" Pregrada.

KUD
Jedna stara slika
 

KUD je radio u pjevačkoj i tamburaškoj (voditelj: Salamon Josip), dramskoj (voditelji: Ana Vincek, Pošta Zlatko) i folklornoj sekciji (voditelj: Antonić Josip), a za prvu predsjednicu KUD-a "Edo Leskovar" izabrana je Anica Leskovar. Prvi nastup KUD-a bio je iste godine na manifestaciji "Branje Grojzdja 81.", a samo neke od izvedenih pjesama bile su "Nikaj na svetu....", "Regiment po cesti gre", "Mrže stvari nij na svitu". Od tog vremena, KUD počinje sa kontinuiranim radom te kao takvo, uz manje promjene ali bez prekida rada, djeluje i danas. 1987.g. u sastav KUD-a ulazi i plesna skupina "Bambi", te se formira sekcija limene glazbe pod vodstvom Franje Kaučića. 1992. godine KUD "Edo Leskovar" mijenja ime u KUD "Pregrada".

KUD
Tamburaši
 

Danas Kulturno umjetničko društvo «Pregrada» djeluje kroz četiri sekcije i to: Mješoviti pjevački zbor, Sekcija limene glazbe, Folklorna sekcija i Tamburaška sekcija ( koja se u posljednje vrijeme isprofilirala i kao TS Dečki s Pregrade). Voditeljica sekcije Mješovitog pjevačkog zbora je prof. Marija Ivanjko, voditelj Folklorne sekcije je gdin Mladen Filipec, dok Tamburašku sekciju vodi gdin Franjo Kaučić. Društvo broji 100-tinjak aktivnih članova.  Kroz svoje sekcije Društvo djeluje na očuvanju kulturnih vrijednosti i tradicija vlastitog kraja. Kroz mnoge nastupe Društvo je dalo doprinos u stvaranju općeg kulturnog identiteta i očuvanju žive i izvorne tradicije kraja iz kojeg dolazi. Međutim, na repertoaru Društva nisu samo programi koji su usko vezani za vlastiti kraj i ovdašnju tradiciju, nego i mnogo šire. Uz to, sekcije limene  i tamburaške glazbe, te pjevačkog zbora kroz svoj rad njeguju i klasične, narodne, zabavne, etno i duhovne žanrove.

KUD
Folklorna skupina
 

Kroz više od dvadeset pet godina aktivnog kontinuiranog rada Društvo je sudjelovalo na mnogim smotrama, druženjima i manifestacijama u našoj domovini i šire, pa je tako, između ostalog,  tamburaška sekcija „vlasnik“ «Zlatne tamburice» iz Mača – najprestižnijeg tamburaškog natjecanja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, folklorna sekcija predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj smotri folklora, sekcija Mješovitog pjevačkog zbora redoviti je sudionik smotri pjevačkih zborova, dok se od inozemnih nastupa mogu izdvojiti gostovanja u Sloveniji, Nizozemskoj i Italiji.

KUD
Sa smotre pjevačkih zborova
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povratak

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
3356