naslovnagdje se nalazimo kontakt

KOSTELSKA USKRSNA PIŠTOLA

Objavljeno 21.03.2015.

Program „Proljeće u Pregradi“ traje tijekom cijelog mjeseca travnja i sastoji se od pregršta događanja, izložbi, gostovanja, predstava i druženja, no njegov definitivno najvrjedniji dio jest najznačajnija pregradska tradicionalna manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ koja u izvornom obliku traje već gotovo 500 godina. Straža Grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, u noći sa Velike Subote na Uskrs čuvala je Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavilo se uskrsnuće Isusa Krista. Običaj danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske te se proširio diljem Hrvatske, a i šire.


Od petka 20. Ožujka na 10 najfrekventnijih lokacija u Zagrebu možete vidjeti plakate za tu vrijednu manifestaciju sa njihovim najvažnijim simbolom – kuburom ili kako Kosteljani kažu pištolom. Manifestacija se otvara na Veliku Subotu, 04. travnja na igralištu Područne škole Kostel. Program će uveličati klapa Kmeti i sastav Vinski brati, a osim autentične pucnjave iz pištola „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“ i njihovih gostiju iz Dubrovnika, Bakra i Požege možete razgledati izložbu „Uskrs u Kostelu“ u prostorijama škole udruge Kostelskih žena te degustrirati uskrsne slastice. Ipak prije samog otvorenja postrojbe već po starom običaju odlaze u svečani mimohod, kojeg glasno najavljuju udarci doboša, gradom Krapinom te daju prijavak županu. Nakon svečanog otvorenja i druženja u 20 sati u Crkvi Svetog Mirka u Kostelu slijedi blagoslov vatre i streljača.


Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti „Jutarnjicu“ u 6 sati. Upravo je jutarnja misa okosnica nastanka same tradicije „streljanja“. Kosteljani i njihovi gosti glasnim pucnjevima obilježavaju kraj Korizme i veliko uskrsno slavlje, a udruga Kostelskih žena po prastarom običaju u narodnim nošnjama i sa košarama punim delicija dolaze na blagoslov hrane. Popodne u 16 sati, nakon svečanih obiteljskih ručkova svi se skupljaju na „Večernici“. Događaj uljepšavaju gosti iz Dubrovnika, Požege i Bakra, ali i sva lokalna kuburaška društva. Dan kasnije događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema raskošan program uz ansambl Matija Gubec iz Karlovca, mažoretkinje, zabavne sastave i ugostiteljski program.


Kako se na „Bijelu nedjelju“ slavi Dan Grada Pregrade „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ugošćuje mnogobrojne povijesne postrojbe RH, ali i šire. Svečanom mimohodu po Pregradi i prijavku gradonačelniku će tako nazočiti postrojbe iz: , Vinkovaca, Požege, Karlovca, Križevaca, Čakovca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske.


Tog istog dana zatvara se manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem kraj kapele Svetog Štefana u Bregima Kostelskim. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža. Upravo je streljanje kod Sv. Štefana centralni i najposjećeniji događaj kojeg ne propuštaju ni domaća kuburaška društva ni inozemne povijesne postrojbe. 

 

 Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
3356