naslovnagdje se nalazimo kontakt

Uskršnji blagdani u gradu Pregradi

Objavljeno 09.04.2015.

Običaj uskrsnog streljanja iz pištole u Kostelu podno starog grada – kaštela Kostelgrada, tradicija je temeljena na usmenoj predaji lokalnog stanovništva. Posjednici krapinsko-kostelgradskog vlastelinstva od 16. st., uz obitelj Sekelja, plemićka obitelj Keglević od Bužina, kao i većina velikaških obitelji, imala je vlastite naoružane postrojbe. Vlastelinski banderij feudalne obitelji Keglević (homines, familiares et homines) bio je primarno lociran u kaštelu Kostel, zapovijedao je plemić (kaštelan, kapetan), a u njoj su služili ljudi različitog društvenog statusa (libertini, predijalci i dr.) i činili su jednu od tri grupe stalno zaposlenih osoba na vlastelinstvu. Svoj banderij Keglevići su, između ostalog, koristili i pri sudjelovanju u proslavama crkvenih blagdana i običaja toga kraja. Tako i na slavljenju uskršnjih blagdana članovi banderija imali su dužnosti pucanja iz oružja u slavu Isusovog uskrsnuća i čuvanja Isusovog groba.


Tradicija proizašla iz tih povijesnih okolnosti ostala je duboko ukorijenjena kod stanovnika Kostela i, u skoro nepromijenjenom obliku, opstala je do današnjih dana. Običaj uskrsnog pucanja streljanja, od priprema do zadnjeg dana pucanja na Bijelu nedjelju, dio je originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela. Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture na sjednici održanoj 2012. godine ocijenilo je da običaj uskrsnog pucanja streljanja iz pištola u Kostelu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Na području Krapinsko - zagorske županije tijekom vremena, osnovana su mnoga druga kuburaška društva koja streljaju za uskrsne blagdane, no nemaju povijesnog uporišta za običaj, već su preuzeli običaj iz Kostela.


Ove subote, 04.04.2015. u sklopu programa "Proljeće u Pregradi" otvorila se 492. po redu manifestacija "Kostelska Uskrsna pištola". Program su uveličali klapa Kmeti i sastav Vinski brati, a manifestaciju je otvorio Župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar. Osim autentične pucnjave iz pištola „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“ i njihovih gostiju iz Dubrovnika, Bakra, Požege i Svete Nedjelje posjetitelji su razgledali izložbu „Uskrs u Kostelu“ u prostorijama Područne škole Kostel Udruge kostelskih žena te degustrirali uskrsne slastice po receptu njihovih baka. Prije samog otvorenja postrojbe su već po starom običaju bile u Krapini na svečanom mimohodu i prijavku Županu.


"Veliku subotu" obilježila su u Stipernici i kuburaška društva "Stara kubura" te "Sloga Stipernica", a na sam Uskrs mogli ste vidjeti i čuti Kuburaška društva Složnu kuburu i Grof Keglević ispred "Zagorske katedrale" te kraj kapele Svete Ane u Plemenšćini.


Na sam Uskrs u 6 ujutro na "Jutarnjici" Kosteljanci su glasnim pucnjevima obilježili kraj Korizme i veliko uskrsno slavlje. Popodne u 16 sati, nakon svečanih obiteljskih ručkova slavio se Uskrs na „Večernici“. Događaj su uljepšali gosti iz Dubrovnika, Požege i Bakra, ali i sva lokalna kuburaška društva.


Dan kasnije događaj se nakratko preselio iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine održao raskošan program uz ansambl Matija Gubec iz Karlovca, mažoretkinje iz Dubrovčana te Family band.


Kako se na „Bijelu nedjelju“ slavi Dan Grada Pregrade „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ugošćuje mnogobrojne povijesne postrojbe RH, ali i šire. Svečanom mimohodu po Pregradi i prijavku gradonačelniku će tako nazočiti postrojbe iz: Kostela, Vinkovaca, Požege, Karlovca, Križevaca, Čakovca, Varaždina, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske.


Tog istog dana zatvara se manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem kraj kapele Svetog Štefana u Bregima Kostelskim. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža. Upravo je streljanje kod Sv. Štefana centralni i najposjećeniji događaj kojeg ne propuštaju ni domaća kuburaška društva ni inozemne povijesne postrojbe. 

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
Adobe PDF
  • Objavljeno: 09.04.2015.
  • Datoteka: IMGP7377.jpg
  • Velicina: 120 kB
Adobe PDF
  • Objavljeno: 09.04.2015.
  • Datoteka: IMGP7410.jpg
  • Velicina: 118 kB
Adobe PDF
  • Objavljeno: 09.04.2015.
  • Datoteka: IMGP7159.jpg
  • Velicina: 126 kB


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
3352