naslovnagdje se nalazimo kontakt

10. noć muzeja u muzeju "dr. Zlatko Dragutin Tudjina" u Pregradi

Objavljeno 03.02.2015.

U petak 30.01. održana je u Hrvatskoj 10. noć muzeja, a tradicionalno pridružio joj se i muzej Grada Pregrade. U programima Noći muzeja posebno se naglasila važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerara temeljenih na ponudi kulturnih ustanova, uključivanjem lokalnog stanovništva u programe kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma. Tema je bila određena sukladno Europskoj Uniji, čija politika naglašava važnost uključivanja građana u programe lokalnih zajednica te na taj način razvoj tih zajednica. Naime, upravo je 2015. godina proglašena godinom razvoja u EU.


Temom desete Noći muzeja nastojalo se dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo uključivanje u kulturno-turističke programe. Iz tog smo razloga mi pričali o Adolfu Thierryu. Njegova ljekarnička zbirka od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku, naime svojom fitoterapijom udario je temelje suvremenog ljekarenja na našim prostorima, ali i više, osnovao je prvu tvornicu lijekova u jugoistočnoj Europi. Njegovih 60-tak pripravaka izvozilo se diljem svijeta, imao je podružnice u 30 gradova (Amsterdam, London...), a prozvodi su bili zaštićeni znakom "zelene opatice".


Večer je započela, kao i uvijek u našem gradu, programom za najmlađe. Ivan Pogačić je i ovog puta nadmašio samog sebe u voditeljskoj ulozi, utjelovio je naime samog Nikolu Teslu. Dječica su naučila tko je bio Tesla, koliko je jezika govorio, kako je nastala električna energija, sudjelovala su aktivno u priči o Sofiji sovi i krijesnicama svojim malim baterijama. Ivanu su se u ulozi asistenata priključili inženjeri Slavko Novak i Kristijan Golub te dodatno dočarali što su to izumi, što je to Tesla osmislio i zašto je bio važan za povijest naše zemlje i razvoj cijelog svijeta: izveli su jednostavan pokus sa Teslinom zavojnicom, a naša najmlađa publika koja je na početku programa plakala zbog mraka nije se prepala buke ni bljeskova već je oduševljeno vikala "jooooš"!


Veselu atmosferu začinila je Glazbena škola Pregrada, kvartet tuba izveo je između ostalog "Can't help falling in love" Elvisa Presleya, voilinisti su izveli sonate, a jazz sastav briljirao je sa "The Preacher" i "Watermelon man". Programu su nazočili ministar u Vladi RH Siniša Hajdaš Dončić, župan KZŽ Željko Kolar, i zamjenica župana Jasna Petek. 


Posjetitelji su razgledali zbirke muzeja "dr. Zlatko Dragutin Tudjina" te bolje upoznali lik i djelo Adolfa Thierrya kroz predstavljanje kataloga ljekarničke zbirke, uz detalje o njegovoj obitelji i životu. Kako bi se bolje dočaralo to vrijeme udruga Kostelskih žena dala si je posebnog truda te okusima i mirisima posjetitelje odvela u sam kraj 19. stoljeća kad je Tesla iz Pariza otišao u Ameriku, a Thierry iz Francuske doselio u Pregradu. Pripremile su tako slane zalogaje: Centifolijsku mast i Thierryev balzam te one slatke: Sovice i Zelenu opaticu, u obliku kolačića i likera.


Usljedio je koncert KUD-a Pregrada, točnije tamburaškog sastava kojima su se pridružile sjajne Silvija Lugarić na flauti i Katarina Gregorin na violini. Orkestar i soliste Milka Peer i Luciju Belošević oduševljena publika pljeskom je nekoliko puta vratila na bis.


Sam kraj programa obilježila je udruga Pregrada Info prikazivanjem dokumentarnog filma nominiranog za Oscara: "Zemlja smeća". Tijekom cijelog programa u Galeriji se mogla razgledati izložba fotografija Fotokluba Pregrada sa detaljima iz ljekarničke, rudarske i numizmatičke zbirke, a kroz naš muzej je te večeri prošlo nekih 700 posjetitelja. 


Prilog: slike

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
 • Objavljeno: 03.02.2015.
 • Datoteka: fds2.jpg
 • Velicina: 71 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 03.02.2015.
 • Datoteka: fds3.jpg
 • Velicina: 68 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 03.02.2015.
 • Datoteka: fds4.jpg
 • Velicina: 76 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 03.02.2015.
 • Datoteka: fds5.jpg
 • Velicina: 73 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 03.02.2015.
 • Datoteka: fds6.jpg
 • Velicina: 67 kB


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1839