naslovnagdje se nalazimo kontakt

Veselo proslavljena i ovogodišnja manifestacija Branje grojzdja

Objavljeno 01.10.2014.

U nedjelju, 28.9.2014. službeno je završila 44. po redu manifestacija "Branje grojzdja Pregrada". Kako su prenijeli razni mediji: "lokalno tradicijska manifestacija s dugom poviješću, koja je kao manifestacija izrasla iz jednog sezonskog posla – trganja ili branja grojzdja" te na kraju zaključili:"Pregrada na tradiciji gradi dobru priču kontinentalnog turizma."


Mora se reći, bez lažne skromnosti, da se Pregrada ove godine stvarno potrudila. Ne samo da je proširila manifestaciju na trajanje od 10 dana i modernizirala vizualni identitet manifestacije, nego je osvježila i program s preko 40 kulturno-zabavnih, edukativnih i sportskih događanja za sve uzraste te zanimljivim gospodarsko-poslovnim sadržajima. Ministri poduzetništva i obrta te turizma, saborski zastupnici, urednici poslovnih novina, predstavnici državnih agencija, razni uvaženi gosti i sudionici završne povorke, posjetili su Pregradu i prošetali gradskim ulicama. To je veliki značaj za grad koji se želi razvijati i dati priliku mladim ljudima da ostanu živjeti i raditi u svome gradu.


Program manifestacije ponudio je svim posjetiteljima pod geslom "za svakoga po nešto", sajam vinogradarstva, predavanje sommeliera o skrivenim detaljima vinske kapljice, koncerte tradicionalne glazbe, zumba party, dječji disko, gostovanje susjedne prijateljske dramske družine s nagrađivanom predstavom, izvanredno prihvaćenom pred pregradskom publikom. Zatim predstavljanje polaznika pregradske Glazbene škole, izložbu slika lokalne umjetnice, projekcije nagrađivanih filmova, zabavni program za najmlađe, izložbu fotografija prijašnjih manifestacija, nogometne utakmice, promociju sadržaja gradskog muzeja, dječju i međunarodnu biciklističku kružnu utrku za odrasle, šahovsku simultanku s prvom velemajstoricom Hrvatske, Mirjanom Merić i brzopotezni turnir, izložbu malih životinja, streljanu – gađanje glinenih golubova, jedinstvenu "Moto-alku", plesne performanse, rock i zabavne koncerte poznatih grupa i sastava. Natjecanje u ribolovu na jezeru Gorica, planinarski pohod na Kunagoru te dodatne gastro i etno sadržaje zagorskog kraja kroz izložbene štandove ispred muzeja i na gradskom trgu. Predstavljeni su i ručno izrađeni pregradski suveniri. Župan krapinsko-zagorski je ponosno istaknuo da je i grad Pregrada dio bajke na dlanu, da nudi 100% zagorsko i da se takve manifestacije ne bi posramio niti jedan veći grad u Hrvatskoj.


No ono po čemu je manifestacije jedinstvena jest povorka beračica i berača koji obučeni u narodne nošnje uz ukrašene vinovom lozom i jesenskim plodovima konjske zaprege, oživljavaju slike tradicijskih berbi grožđa Hrvatskog zagorja. KUD-ovi Pregrada i grada Pregrade uz goste iz drugih zagorskih i prijateljskih gradova, tako posebno uveličavaju manifestaciju, dajući joj taj tradicijskih "štih" koji nas uči da ne zaboravljamo svoje korijene te da se ponosimo svojom kulturnom baštinom. U povorci i na središnjoj svečanosti manifestacije nije manjkalo ni popevki, foklornog plesa, narodnog veselja, gibanica i finog vinčeka. Pregradski dečki Klapa "Kmeti" nezaobilazno su otpjevali himnu manifestacije "Stara klet" koja se službeno izvodi od 2006. godine. Prikazalo se i kako su nekad mlade beračice "tackale" grožđe, a ove godine su iskoristile prekrasan sunčan dan i oprale noge u gradskoj fontani na opće oduševljene prisutnih. "Joj tak nekaj nema nigdi" spomenuli su posjetitelji iz publike. Sve prisutne je čuvala počasna straža Krapinsko-zagorske županije, povijesna postrojba "Kostelska pištola – Keglevićeva straža" iz Kostela.


Pregrada sve to ne bi mogla ostvariti bez svojih marljivih građanki i građana, koji su udruženi u razne udruge i organizacije, zdušno pomagali u ostvarenju svoje manifestacije. Cilj je bio biti poseban, prepoznatljiv i jedinstveni, kako bi se privuklo što više posjetitelja i pokazalo što to Pregrada sve može i ima. Tako se u organizaciji udruga, tiskao prigodan besplatni tematski list o branju grojzdja i temama iz povijesti manifestacije te informacije o radu Gradske uprave, a i omogućio se video prijenos manifestacije uživo s dvije kamere: na Trgu i ispred muzeja. Takvo nešto još nije bilo na manifestaciji, a doživjelo je veliki uspjeh, pogotovo što je pomoću moderne tehnologije spojilo mnoge iseljenike s rodnim krajem. Također se fotografijom pratilo manifestaciju kroz sve dane, broj pregleda tih fotografija prešao je 150 tisuća, a i tri dana nakon završetka manifestacije, taj broj raste.


Mladež HDZ-a organizirala je događaj naziva "Ratovi ulica" gdje se igrao nogomet, graničar, skakanje s vrećama, povlačenje užeta, i tome slično; kako bi se afirmiralo na sport i rekreaciju. Udruge šahista, planinara, Kostelske žene, Civilna udruga građana, ribiči, nogometaši, vinari, gradska knjižnica, dječji vrtić, osnovnoškolci, srednjoškolci, Turistička zajednica te pregradski poduzetnici ujedinili su se kako bi i ovogodišnja manifestacija bila uspješna.


Da je bilo dobre volje i sloge ispred zagorske katedrale, pokazalo je i lijepo vrijeme, samo nam je jedan dan padala kiša, a kada je najviše trebalo "sunčeko je posvetlilo". Kako je napisala jedna naša draga pregračanka, članica KUD-a, prilikom odlaska u povorku: "…krećemo u Pregradsko branje grojzdja...prekrasan dan... ipak smo mi dobri ljudi koju su zaslužili da im bude lijepo vrijeme...".


Svi skupa, sada možemo odahnuti i biti ponosni na sebe i zadovoljni na manifestaciji za koju je svatko imao samo riječi pohvale. Bilo je i onih nezaobilaznih kritičara koji su našli "falingu" tu i tamo, no da ih nema, ne bi znali kako biti još bolji i zanimljiviji. To je dodatni poticaj za pokazati što to Pregrada može. Znamo da možemo biti dobar domaćin, da imamo kvalitetnu manifestaciju koja živi evo već 44 godine, da imamo sposobne ljude, kreativne ideje i čvrstu volju.


Sljedeća, ta jubilarna 45 godina, bit će još bolja, zrelija, i zanimljivija, samo zato što mi to možemo i hoćemo.


Više fotografija na: http://fotobranje.pregrada.info/


S manifestacije su izvještavali Radio Kaj, Radio Stubica, Radio Hrvatsko Zagorje Krapina, TV Mreža i TV Jabuka, a vijesti su prenijeli mnogi mediji.


Popis medija i linkovi koji vode na te medije nalaze se u prilogu. 

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
5936