naslovnagdje se nalazimo kontakt

Poslovni uzlet u gradu Pregradi

Objavljeno 19.09.2014.

Danas je u gradu Pregradi održana konferencijsko-edukativna manifestacija Poslovni uzlet, kojeg je organizirao Poslovni dnevnik u suorganizaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Gradom Pregrada i Krapinsko–zagorskom županijom. Otvorenju su prisustvovali ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, pomoćnik ministra obrazovanja znanosti i sporta Ivan Pejić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, domaćin gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, a od visokih uzvanika tu je još bila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika gospođa Sandra Švaljek, gradonačelnik grada Jastrebarskog gospodin Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Cresa gospodin Kristijan Jurjako, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, te mnogobrojni poduzetnici. U prepunoj Gradskoj vijećnici, prisutne je pozdravio i otvaranje započeo zamjenik glavnog urednika Poslovnog uzleta, Marko Biočina, koji je uvodno prisutnima objasnio osnovnu ideju projekta Poslovnog uzleta, koji je pokrenut početkom 2014. godine, a to je odabir i nagrada za 500 najboljih malih i srednjih poduzetnika koji su u posljednjih 5 godina opstali i napredovali na hrvatskom tržištu. Nagrada za poduzetnike zamišljena je u obliku besplatnih seminara, edukacija i treninga iz svih područja njihova poslovanja, što su korisni alati za rast sposobnosti i kompetencija svakog poduzetnika.


Glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović, istaknuo je važnost širenja pozitivne poduzetničke klime kroz medijsku platformu ovog projekta, kao i predstavio krunu dosadašnjeg djelovanja u okviru Poslovnog uzleta, Edukativni priručnik za male i srednje poduzetnike, koji je tiskan uz financijsku potporu Grada Zagreba. Edukativni priručnik tiskan je kao alat za daljnje učenje i studiranje poduzetničkih kompetencija, koji je primjenjiv i na fakultetima, istakao jepomoćnik ministra obrazovanja znanosti i sporta Ivan Pejić, kojemu je kao predstavniku ministarstva direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila simbolički ček za 1000 komada, koji će se naći na hrvatskim sveučilištima.


Prisutne je pozdravio i domaćin, gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj, koji je u svom govoru istakao povijesnu opredijeljenost Pregrade za obrtništvo i poduzetništvo, koja se očituje u bogatoj poduzetničkoj i obrtničkoj tradiciji, najvidljivijoj po najvećem broju poduzetnika između dva svjetska rata, i specijalizaciji u proizvodnji kroz preradu. „U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu“, kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade. „Nova gradska uprava prepoznaje potrebe poduzetnika i izlazi im u susret, kroz gospodarske olakšice u vidu smanjenja ili oslobođenja komunalnih doprinosa, i kroz uspostavljanje dobre suradnje. Posebno nas vesele nova ulaganja u našoj poslovnoj zoni, od kojih je značajna posljednja, 3 milijuna kuna vrijedna investicija u tijeku.“, istakao je gradonačelnik Marko Vešligaj. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je smanjenje stope nezaposlenosti od oko 9% na razini županije i jako, izvoznički orijentirano poduzetništvo i obrtništvo u županiji, koju pomaže i županija kroz svoje programe pomoći poduzetnicima. „Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte, što je opet pokazatelj razvoja i investicijske aktivnosti.“, nadodao je župan.


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Marasje u svome obraćanju prisutnima govorio o nadolazećim planovima Ministarstva poduzetništva i obrta. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras. Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. „Dobro je da su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao potporna institucija hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta“, a za kraj je ministar istaknuo kako je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnosti dobivanja sredstava iz europskih fondova.


Treća po redu manifestacija Poslovni uzlet, održana u Gradu Pregradi zabilježila je veliki interes što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem, a na edukacijama koje su vodili renomirani stručnjaci s područja financija, marketinga, EU fondova te računovodstva, sudjelovalo je oko 300 poduzetnika.


U Pregradi je danas održan i „Sajam vinogradarstva i vinarstva“, kojeg je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.  Sajam je uz izložbeni karakter imao i edukativnu komponentu, kroz organizirano predavanje vinara u Gradskoj vijećnici. 


 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
 • Objavljeno: 19.09.2014.
 • Datoteka: p9191078.jpg
 • Velicina: 109 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 19.09.2014.
 • Datoteka: p9191090.jpg
 • Velicina: 106 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 19.09.2014.
 • Datoteka: p9191101.jpg
 • Velicina: 91 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 19.09.2014.
 • Datoteka: p9191124.jpg
 • Velicina: 100 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 19.09.2014.
 • Datoteka: p9191169.jpg
 • Velicina: 87 kB


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1936