naslovnagdje se nalazimo kontakt

Proslava Dana Grada Pregrade

Objavljeno 28.04.2014.

Grad Pregrada svoj Dan Grada tradicionalno slavi na Bijelu nedjelju. Ovogodišnja proslava Dana Grada održana je u sklopu programa Proljeće u Pregradi, koje pod zajedničkim nazivom okuplja mnoge manifestacije i aktivnosti udruga s područja Grada koje se odvijaju u travnju, jer za Grad Pregradu četvrti mjesec oduvijek je posebno značajan; mjesec u kojem se slavi Uskrs, mjesec u kojem Grad Pregrada slavi svoj Dan Grada, mjesec posebnih kulturnih i društvenih događanja i manifestacija. Proslava sedamnaeste godišnjice Grada Pregrade započela je svečanom sjednicom Gradskog vijeća, koja je održana u subotu u 19 sati u novouređenoj Gradskoj vijećnici, a za prigodan glzbeni program pobrinula se Glazbena škola Pregrada. Među brojnim uzvanicima, proslavi su prisustvovali i Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Neven Mimica, zastupnik u Europskom parlamentu Oleg Valjalo, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica ministra poljoprivrede, Snježana Španjol, saborska zastupnica Dunja Špoljar, župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, izaslanstvo Grada Iloka, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, te mnogi drugi istaknuti gosti. Nakon uvodnog govora gradonačelnika Marka Vešligaja o projektima i postignućima u protekloj godini, prisutnima su se obratili i povjerenik Neven Mimica, župan Željko Kolar i ministar Siniša Hajdaš Dončić, i načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, pohvalivši inicijative, nastojanja i postignuća nove uprave Grada Pregrade, kao i sa čestitkama svim građanima. Na kraju svečane sjednice dodijeljena su javna priznanja zaslužnim građanima za izniman doprinos Gradu, te je ukupno podijeljeno dvanaest priznanja (9 zahvalnica, 2 diplome i 1 plaketa). Po završetku svečane sjednice, uzvanicima su i predstavljeni novouređeni prostori za udruge, koje je Grad Pregrada uredio u sklopu projekta Otvoreni grad, kojeg provodi u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.


Program proslave u nedjelju, na Dan Grada, započeo je postrojavanjem osam povijesnih postrojbi Hrvatske vojske uz limenu glazbu Grada Pregrade. Na postrojavanju su se okupile povijesne postrojbe Keglevićeva straža iz Kostela, Varaždinska građanska straža, Zrinska garda Čakovec, Karlovačka građanska straža, Ženska garda Križevci, Trenkovi panduri iz Požege, te Hajdučka družina Mijata Tomića iz Bosne i Hercegovine i viteška družina iz Žužemberka u Sloveniji. Po postrojavanju postrojbe su se uputile na gradsko groblje, gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća za duše poginulih branitelja ispod spomen križa odale počasti, nakon čega su prisustvovale svečanoj misi.


Nakon službenog gradskog dijela proslava je nastavljena u Kostelu kod kapelice Sv. Stjepana, na završnici manifestacije Uskrsna kostelska pištola 2014., koja je i ove godine okupila velik broj udruga kuburaša, gostiju pucača iz drugih krajeva i posjetitelja, a dan je zaokružen izrazito posjećenom predstavom dramske sekcije KUD-a Pregrada, „Ah te žene“, koju su izveli u Gradskoj vijećnici u 19 sati. Napominjemo kako su od 12 do 19 sati u nedjelju vrata Grada bila otvorena za javnost u sklopu projekta „Otvoreni grad“, te su zainteresirani građani mogli doći vidjeti novouređene prostorije u kojima će djelovati pregradske udruge.


Nakon proslave Dana Grada, Proljeće u Pregradi nastavlja održavanjem Okruglog stola na temu Europske perspektive za ruralna područja u organizaciji CESI-ja u srijedu u 18 sati u Gradskoj vijećnici, predstavom Gfuka Debitanti u četvrtak 30. travnja u dvorani OŠ u 20 sati, te proslavom Praznika rada  i dana Sv. Florijana (03. svibanj), zaštitnika planinara i vatrogasaca na Kunagori i Vinagori. 


 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
 • Objavljeno: 28.04.2014.
 • Datoteka: DSC_1138.jpg
 • Velicina: 116 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 28.04.2014.
 • Datoteka: DSC_1274.jpg
 • Velicina: 122 kB
Adobe PDF
Adobe PDF
 • Objavljeno: 28.04.2014.
 • Datoteka: DSC_1608.jpg
 • Velicina: 130 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 28.04.2014.
 • Datoteka: DSC_1627.jpg
 • Velicina: 117 kB


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1840