naslovnagdje se nalazimo kontakt

„Proljeće u Pregradi“

Objavljeno 15.04.2014.

Za Grad Pregradu četvrti mjesec je oduvijek posebno značajan; mjesec u kojem se slavi Uskrs, mjesec u kojem Grad Pregrada slavi svoj Dan Grada, mjesec posebnih kulturnih i društvenih događanja i manifestacija. Ove godine odlučili smo sva ta događanja ujediniti pod jednim imenom, „Proljeće u Pregradi“. „Proljeće u Pregradi“ je zamišljeno kao program unutar kojeg su objedinjena mnoga društvena i kulturna zbivanja u razdoblju od početka travnja do prvog tjedna svibnja, a uključuju uskrsne sakralne, umjetničke i zabavne sadržaje. Ono što je još novo je da su se oko programa angažirale mnogobrojne udruge s područja Grada, od KUD-ova, DVD-a do kuburaša, i svaka od njih organizira poneko događanje.


U subotu, 19. travnja, započinje naša najznačajnija tradicionalna uskrsna manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“, koju organizira udruga Kostelska pištola-Keglevićeva straža. Otvaranje manifestacije će započeti u 15 sati na igralištu područne škole u Kostelu, a u 20 sati slijedi blagoslov vatre i kuburaša u crkvi Sv. Mirka. Kuburaši i njihovi gosti, povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Požege, Bakra i Ogulina, bit će prisutni i na Uskrsnoj jutarnjici u 6 te večernici u 16 sati. Na Uskrs, kuburaši će pucati i na gradskom trgu, kod crkve Blažene Djevice Marije u Pregradi, na misi koja počinje u 10 sati, kao i u Marincima kod crkve Sv. Kraljice Mira. U 17 sati kuburaši će se ponovno okupiti kod kapele Sv. Ane u Plemenšćini, koja je također tradicionalna lokacija kuburaša za proslavu Uskrsa uz uskrsno pucanje. 


Uskrsni ponedjeljak bit će obilježen događanjima na Vinagori, pod zajedničkim nazivom „Proslavimo zajedno Uskrsni ponedjeljak“, kojeg organizira kuburaško društvo Vinagorska kubura. Događanje počinje povorkom od trga do Crkve sa limenom glazbom, mažoretkinjama i kuburašima u 10:30 sati, a nakon mise slijedi izložba hrane, suvenira i humanitarni zabavni program. 


Nakon jednog dana predaha od uskrsnih svečanosti Gradska knjižnica organizira u srijedu 23.04. „Noć knjige“, na kojoj će od 18 do 22 sata uz razne literarne sadržaje biti izložena i zbirka knjiga obitelji Ottenfels iz dvorca Bežanec, koje se nalaze u zavičajnoj građi knjižnice. Nakon „Noći knjige“, u četvrtak dječji vrtić „Naša radost“ iz Pregrade organizira Dan otvorenih vrata i likovnu radionicu, na kojima će sudjelovati i gosti, dječji vrtić iz Rogaške Slatine, a za mališane Udruga za zaštitu malih životinja priprema izložbu.


Petak, 25. travnja, rezerviran je za "Koncert za dobro raspoloženje uoči Dana Grada", na kojem nastupaju KUD Pregrada, tamburaška sekcija i sekcija zbora sa solistima Milkom Peer i Lucijom Belošević, KUD Grada Pregrade, sa puhačkom i folklornom sekcijom te nezaobilazni sastav Kmeti, a održat će se u Gradskoj vijećnici u 20 sati. U subotu, 26. travnja, proslavu Dana Grada započinjemo akcijom „Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš“, u kojoj ćemo od 10 sati u suradnji sa našim mjesnim odborima čistiti nelegalna odlagališta smeća na području našeg grada. Tog popodneva u crkvi Blažene Djevice Marije u 16:00 sati održat će se Smotra Dječjih zborova, specijalni gosti stižu iz OŠ Pula. U 19 sati u Vijećnici će biti održana svečana sjednica, u sklopu koje ćemo otvoriti prostor za udruge koji smo uredili projektom „Otvoreni grad“, koji provodimo uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog drustva kroz program "Zajedno za bolje". U 21 sat u organizaciji FM SDP-a započinje zabavna večer za mlade „It's only Rock & Roll“, na kojem nastupa Zadruga. 


Na Bijelu nedjelju, naš Dan Grada, u 10 sati proslava započinje sa koračnicama limene glazbe, postrojavanjem povijesne postrojbe Keglevićeva straža te zajednički odlazak sa gradonačelnikom na polaganje vijenaca na gradskom groblju za naše pale branitelje. Iza polaganja vijenaca u crkvi slijedi misa u 11 sati. Od 12 sati prostor za udruge "Otvoreni grad" otvara svoja vrata za sve građane koje pozivamo da nas posjete i upoznaju naše udruge. U 15 sati u Kostelu kod crkve Sv. Stjepana slijedi svečano zatvaranje manifestacije „Kostelska uskrsna pištola 2014.“ No, zatim se događanja sele ponovno u Pregradu, gdje u 19 sati KUD Pregrada i njegova dramska sekcija priređuje u Gradskoj vijećnici predstavu „Ah, te žene!“. 


29. travnja CESI i Udruga K-zona priređuju okrugli stol na temu „Europske mogućnosti za ruralna područja: rodna perspektiva“, a održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Pregrade u 18 sati.


30. travnja u Pregradu nam dolaze Gfuk i Ljubomir Kerekeš sa predstavom „Debitanti“. Predstava, koja je humanitarnog karaktera, će se održati u dvorani OŠ u Pregradi, s početkom u 20 sati.


Kao završetak „Proljeća u Pregradi“ planira se proslave praznika rada na Kunagori te tradicionalne svečanosti na Kunagori i po mjesnim odborima kojima će se obilježiti dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.


Ovim putem pozivam sve građanke i građane te sve ostale posjetitelje da svojim prisustvom uljepšaju zbivanja u našem Gradu.


Prilog: plakat Proljeća u Pregradi

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1840