naslovnagdje se nalazimo kontakt

30 godišnjica DVD-a Benkovo

Objavljeno 01.04.2014.

U subotu 29.03.2014. u Vatrogasnom domu u Benkovu održana je svečana sjednica na kojoj se obilježila 30. godišnjica postojanja i djelovanja DVD Benkovo. 


DVD Benkovo jedno je od četiri dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Grada Pregrade, u sklopu Vatrogasne zajednice Pregrada. Začetak DVD-a Benkovo veže se uz datum 25.11.1983., i jedan razred Područne škole u Benkovu, kada je Inicijativni odbor u sastavu Posavec Josip, Križanec Siniša, Hrestak Milan, Burić Milan, Varjačić Ivan i Pasariček Nikola odradio propisane radnje za osnivanje Društva. Do tada su vatrogasci iz Benkova, Valentinova, Svetojurskih Vrha i dijela Klenica i Bušina djelovali u sklopu DVD-a Pregrada. Na osnivačkoj skupštini izabran je i prvi Upravni odbor sastavljen od članova Inicijativnog odbora. Za svoje djelovanje novoosnovano Društvo dobilo je na korištenje dvije prostorije u prizemlju Područne škole Benkovo, a prvu opremu, staro kombi vozilo IMV i motornu pumpu Rosenbauer, Društvu je poklonio DVD Pregrada. Vozilo nije bilo u voznom stanju, pa su ga članovi društva popravili. Za vozilo i opremu bila je potrebna garaža, koju su članovi društva napravili preuređenjem stare štalice u dvorištu Područne škole. Kod spomena ljudi zaslužnih za osnivanje DVD Benkovo treba spomenuti pokojnog Dragutina Leskovara iz Pregrade, koji je biciklom dolazio iz Pregrade i obučavao vatrogasce.


Svega toga prisjetio se na svečanoj sjednici predsjednik Društva, g. Nikola Pasariček prilikom predstavljanja aktivnosti Društva u proteklim godinama. Zahvaljujući angažmanu članova, brojnih sponzora, mještana i zajednice (Grad Pregrada i OŠ Janka Leskovara), te Županije, DVD Benkovo danas ima novi vatrogasni dom sa spremištem, višenamjenskom dvoranom i tri vatrogasna vozila. Požrtvovnim radom članova, kojeg su prepoznali građani, sponzori i predstavnici vlasti, dom je izgrađen i opreman tokom 10 godina. Sve to vrijeme DVD Benkovo je aktivno radio sa djecom i mladeži, koja su sudjelovala na niz regionalnih, državnih i međudržavnih natjecanja. Tijekom ljetnih mjeseci Društvo aktivno djeluje u opskrbi stanovništva pitkom vodom. Aktivna je i suradnja sa drugim vatrogasnim društvima iz Hrvatske i inozemstva, a dobra prekogranična suradnja sa PGD Pristava iz Slovenije rezultirala je i potpisivanjem Povelje o pobratimstvu između dva društva.


Društvo se opremalo opremom i osposobljavalo sukladno Zakonu o vatrogastvu, kako bi u slučaju požara i drugih izvanrednih situacija moglo što kvalitetnije i sigurnije reagirati. Srećom tih intervencija u proteklim godinama nije bilo puno, jer se puno radilo na preventivi.


Povodom ovog značajnog jubileja, dodijeljena su priznanja, odlikovanja i plakete istaknutim pojedincima i članovima DVD-a., koji su doprinijeli Društvu, pomagali ga i promicali njegove vrijednosti. Tako je gradonačelniku Marku Vešligaju predana plaketa kojom se Društvo zahvaljuje na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji sa Gradom Pregradom. (foto1) Predsjednik Društva, Nikola Pasariček, odlikovan je Medaljom za posebne zasluge od strane Hrvatske vatrogasne zajednice, koja mu je dodijeljena s obzirom na njegov veliki doprinos razvoju vatrogastva,(foto2) a Posavec Josipu, prvom predsjedniku i jednom od inicijatora osnivanja dodijeljeno je priznanje Počasnog predsjednika.  (foto3). Dugogodišnji članovi Društva dobili su spomenice za 10, 20 i 30 godina aktivnog rada (foto4), a pojedini članovi su primili brončana, srebrna i zlatna odlikovanja za svoj rad. Društvo se ovom prilikom također zahvalilo na uspješnoj suradnji predstavnicima pobratimskog PDG Pristava iz Slovenije, drugim vatrogasnim društvima iz Hrvatske i Slovenije, kao i brojnim sponzorima. 


DVD-u Benkovo želimo još mnogo uspješnih i što manje vatrenih godina!

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
Adobe PDF
Adobe PDF


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1839