naslovnagdje se nalazimo kontakt

Sastanak sa predstavnicima udruga antifašističkih boraca

Objavljeno 13.03.2014.

U ponedjeljak 10. ožujka 2014. godine gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj sastao se sa predstavnicima udruga antifašista i antifašističkih boraca, predsjednikom Saveza antifašista i antifašističkih boraca RH, Franjom Habulinom i predsjednicom Udruge antifašističkih boraca Grada Pregrade, Općine Desinić i Hum na Sutli, Majom Firšt. Povod sastanku bilo je obnavljanje i uređenje spomenika antifašističkim borcima na centralnom groblju u Pregradi, koji je u derutnom stanju uslijed dugogodišnjeg zanemarivanja i neodržavanja. Poduzeti su prvi koraci u popravljanju i obnovi tog spomenika, a radove na zamjeni potrganih ploča i sitne popravke je izvela Niskogradnja d.o.o., a na spomeniku 78 poginulih boraca antifašista s područja Pregrade potrebno je još i obnoviti spomen ploču sa njihovim imenima.


Predstavnici udruga i gradonačelnik su također obišli i rodnu kuću narodnog heroja Josipa Janka Jutriše, koja se nalazi u Martiša Vesi, nedaleko od Pregrade. Kuća je teško stradala od posljedica klizišta koje se je otvorilo iznad kuće - u nekoliko dana je doslovce porušena od količine zemlje koja se otklizala na nju, te je sada od kuće postojan samo krov, koji je ostao čitav ležati na zemlji. Brončana bista i ploča koje su se nalazile u kući, spašene su zaslugom susjeda koji su na vrijeme uvidjeli opasnost i prenijeli ih na sigurno. 


Josip Janko Jutriša, rođen 1920. godine u Martiša Vesi, jedan je od sedam narodnih heroja s područja Krapinsko – zagorske županije, a u Drugom svjetskom ratu istakao se kao udarnik diverzantskih grupa u Zagrebu (gdje je radio kao mehaničar), i kasnije kao operativni oficir i komandant bataljuna Zagorskog partizanskog odreda. Krasile su ga odvažnost, požrtvovnost i gotovo luda hrabrost kojom se isticao kao pripadnik NOP-a za vrijeme rada u Zagrebu i kasnije kao partizanski borac u bitkama. Prilikom bitke kod crkve Sv. Tri kralja kraj Tuheljskih toplica, 28.12.1944. godine, Josip Janko Jutriša je teško ranjen, a prenesen u Strmec, ranama je podlegao 30.12.1944. godine, u dobi od 24 godine. Narodnim herojem je proglašen 09.02.1952. godine. O liku i djelu Josipa Janka Jutriše napisana je i knjiga (S. Pantelić:  Narodni heroj Josip Jutriša Janko).


Nakon obilaska i uvida u stanje rodne kuće Josipa J. Jutriše gradonačelnik i predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca RH, Franjo Habulin razgovarali su o mogućnosti obnavljanja kuće, ili postavljanja spomen-obilježja sa bistom, dok uvjeti za obnovu ne postanu pogodniji. Naime, zbog obilnih kiša i voda klizište je još aktivno, zbog čega su radovi nemogući. Po smirenju klizišta, prvo bi trebalo sanirati teren, a zatim pristupiti obnovi ili postavljanju spomen-obilježja. Predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca RH Franjo Habulin izrazio je spremnost na pomoć pri obnovi ili postavljanju spomen-obilježja i napomenuo kako će u Savezu pokrenuti pripremu planova i pokušati namaknuti sredstva za obnovu, a Grad Pregrada će, u skladu s mogućnostima, sanirati klizište nakon što se smiri.


„Ne smijemo zbog povijesnog revizionizma zapostaviti tekovine koje nam je ostavio antifašizam, i odreći se tog dijela povijesti i hrabrih ljudi koji su živjeli načela antifašističkog pokreta i za njega, a u konačnici i za nas, dali svoj život. Obilježavanjem rodnih mjesta i postavljanjem spomen-obilježja odajemo im priznanje i iskazujemo zahvalnost, te ne damo vremenu da ih zaboravi.“, složili su se sudionici sastanka.

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
 • Objavljeno: 13.03.2014.
 • Datoteka: P3100200.jpg
 • Velicina: 118 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 13.03.2014.
 • Datoteka: P3100219.jpg
 • Velicina: 121 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 13.03.2014.
 • Datoteka: P3100270.jpg
 • Velicina: 138 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 13.03.2014.
 • Datoteka: P3100216.jpg
 • Velicina: 128 kB
Adobe PDF
 • Objavljeno: 13.03.2014.
 • Datoteka: P3100239.jpg
 • Velicina: 157 kB


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
493