naslovnagdje se nalazimo kontakt

Grad Pregrada kreće u izradu Strateškog plana gospodarskog razvoja

Objavljeno 07.11.2013.

Strateško planiranje je osnova uspješne suradnje jedinica lokalne samouprave, civilnog i gospodarskog sektora. Uspješnost te suradnje leži u formiranju zajedničke vizije gospodarskog razvoja, koji se temelji na lokalnoj zajednici. Lokalna jedinica tako kroz strateški plan potiče gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog gospodarskog okruženja koje pogoduje poduzetničkoj i investicijskoj aktivnosti, te preuzima odgovornost za gospodarsku budućnost zajednice. Strateški plan gospodarskog razvoja je zbog jasno definiranih prioriteta i akcija za ostvarenje tih prioriteta ujedno i preduvjet konkuriranja na natječajima i programima EU. 


Grad Pregrada je, slijedeći Strategiju razvoja Krapinsko-zagorske županije, a na inicijativu gradonačelnika Marka Vešligaja, krenuo u izradu Strateškog plana gospodarskog razvoja grada. Prvi korak na tom putu je pohađanje Trening programa iz Lokalnog ekonomskog razvoja (LER), koji će započeti 08. studenog 2013., a provodit će ga profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Vladimir Čavrak i njegov tim. Na treningu će se okupiti radna skupina od 30-ak građana iz civilnog, javnog i gospodarskog sektora na čelu s gradonačelnikom, kako bi na osnovu zajedničke vizije razvoja identificirali i definirali prioritetne ciljeve i aktivnosti neophodne za gospodarski razvoj Grada Pregrade. Trening program će se provesti u pet modula sa isto toliko radionica, na kojima će polaznici usvojiti metodologiju strateškog planiranja i kroz interaktivne radionice uz pomoć stručnjaka pristupiti izradi Strateškog plana. Krajnji cilj izrade Strateškog plana razvoja Grada Pregrade je donošenje temeljnog dokumenta kojim se definira željeno buduće društveno-gospodarsko stanje Grada i programske aktivnosti koje će dovesti do tog stanja. Prema riječima gradonačelnika Grada Pregrade, Marka Vešligaja, „Polazna namjera, polazna svrha i cilj planiranja gospodarskog razvoja Grada Pregrade kao jedinice lokalne samouprave je podizanje razine ekonomske moći i konkurentnosti gospodarstva, podizanje kvalitete življenja i ostvarivanje višeg nivoa zadovoljstva građana Pregrade. Sudjelovanjem članova šire zajednice u izradi Strateškog plana gospodarskog razvoja poboljšati će se komunikacija između privatnog i javnog sektora, odnosno poduzetnika i građana s jedne strane, te predstavnika lokalne samouprave s druge strane, čime se dobiva sinergijski učinak u odvijanju gospodarsko-razvojnih aktivnosti. Strateški plan gospodarskog razvoja nam je također nužan kako bismo se mogli kandidirati na programe i natječaje iz EU fondova.“ 


Predviđeno vrijeme za dovršetak Strateškog plana gospodarskog razvoja Grada Pregrade je četvrti mjesec 2014. godine.

 

 Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1840