naslovnagdje se nalazimo kontakt

OTVOREN STRUČNI STUDIJ FIZIOTERAPIJE U PREGRADI

Objavljeno 06.12.2008.
04. prosinca 2008. godine u prostorijama Srednje škole Pregrada nazočili smo svečanom otvorenju dislociranog studija fizioterapije Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara.
Početak rada sa studentima fizioterapije jest svečanost jer je to kruna upornih nastojanja, velikog truda i ulaganja Grada. Veliki je to dobitak, ne samo u uspješnosti Pregrade, već i dobitak za Županiju Krapinsko-zagorsku i šire. Nastojanje Pregrade urodilo je plodom suradnje s Gradom herojem – Vukovarom, odnosno Veleučilištem Lavoslav Ružička iz Vukovara.

Stručni studij fizioterapije u Pregradi otvorio je gospodin Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskog Sabora. Novo veleučilište blagoslovio je pregradski župnik vlč. Vinko Gregur. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Pregrada uz vodstvo i pratnju svojih nastavnika. Uz veliki broj studenata, učenika, gospodarstvenika i građana, svečanosti su nazočili saborski zastupnik pete izborne jedinice Petar Mlinarić, državna tajnica znanosti obrazovanja i športa Zrinka Kovačević, županica KZŽ Sonja Borovčak, gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara dr. Antun Tucak i dekan dr. Antun Pintarić, ravnatelj specijalne bolnice Krapinske Toplice dr. Marcel Majsec, predsjednik zbora liječnika, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova i mnogi drugi.

Krapinsko zagorska županija do ovog dana – otvorenja odjela fizioterapije, nije imala visokoobrazovnu zdravstvenu ustanovu. Europski standardi traže visoko obrazovane djelatnike u području medicine, a tržišna ponuda i potražnja u Hrvatskom zagorju ima razgranatu mrežu ustanova: od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske bolniceToplice, Specijalne bolnice za kadiologiju i kardiovaskularnu kirurgiju «Magdalena» i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, preko velikog broja ambulanti doma zdravlja do Opće bolnice Zabok.

Razvoj fizioterapijske struke iziskuje povećane kompetencije pa je sukladno tome na Medicinskom fakultetu u Osijeku osmišljen trogodišnji studij fizikalne terapije kakav se provodi i na drugim stručnim zdravstvenim studijima; Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i u Splitu te na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Evo što je rekla gradonačelnica Pregrade u programu otvorenja Stručnog studija fizioterapije u Pregradi:
„Poštovani skupe, uvaženi gosti i prijatelji ideje o zemlji znanja, dragi učenici i studenti – veselim se što se otvara danas novo poglavlje u perspektivi pregradskog obrazovanja. Put do današnjeg dana bio je naporan, no održala nas je vjera u ostvarenje cilja i to nam je davalo snagu. Korak po korak, počevši od 2005. godine kada je dobivena za projekt otvaranja veleučilišnih programa podrška Županijskog poglavarstva Krapinsko-zagorske županije; prikupljeni su podatci o djelatnicima zdravstvene struke na području KZŽ te ostvareni uvjeti za realizaciju programa stručnog studija fizioterapije u Srednjoj školi Pregrada i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Ni u jednom trenutku nismo pomišljali na korak natrag niti posustajali kad su se gomilali zahtjevi, odluke, poslovi, uvjeravanja i dokazivanja konkretnim činjenjem.
U KZŽ su uvjeti srednjoškolskog obrazovanja povoljniji od mnogih dijelova RH. Preko 5000 učenika pohađa u 9 SŠ Županije, a medicinski programi se ostvaruju, osim u SŠ Pregradi, i u SŠ Bedekovčina. Programi visokoškolskog obrazovanja provodili su se, do sada, samo u Zaboku i Krapini.
Grad Pregrada uložio je velika financijska sredstva u razvitak obrazovanja pa je, zahvaljujući potpori MZOŠ izgrađena jedna od najmodernije opremljenih srednjih škola u RH: uz trodjelnu športsku dvoranu i teretanu, kvalitetno je uređeno potkrovlje SŠ Pregrada.
Pregrada ima status Grada prijatelja djece i može se pohvaliti kako ima prostor objedinjen učilišnim i odgojnim institucijama: uz dječji vrtić i osnovnu školu, ostvorena je osnovna i srednja glazbena škola, dovršava se krov Učeničkog / studentskog doma.
U KZŽ je je velik broj zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom od kojih su 524 medicinske sestre – tehničari i 122 fizioterapeuta. KZŽ ima i gotovo 30 visoko obrazovanih djelatnika- specijalista, magistra i doktora medicinskih znanosti koji su zainteresirani za rad u visokoj zdravstvenoj školi u Pregradi.
Činom činiš naviku. Navikom gradiš karakter. Karakterom stvaraš sudbinu. (kaže Andre Maurois). Mi želimo ostvarivati dobre navike prosperiteta pregradskog, odnosno zagorskog kraja; nastojimo kreirati karaktere koji će donositi nove ideje i moći ih ostvarivati; cilj je učvrstiti potencijale koji su sudbina našeg kraja.“
 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1839