naslovnagdje se nalazimo kontakt

KUD Grada Pregrade na Đakovačkim vezovima

Objavljeno 13.07.2012.

KUD Grada Pregrade imao je čast predstavljati Pregradu sudjelujući na ovogodišnjoj 46. manifestaciji Đakovački vezovi. Folklorna sekcija KUD-a Grada Pregrade uz pratnju tamburaša članova KUD-a Pregrada sudjelovala je u svečanom mimohodu uz još 61 Društvo i Udrugu, svatovske zaprege i konjanike, a na pozornici amfiteatra u Strossmayerovom parku izvedena je koreografija “Branje grojzdja” po kojoj je folklor već duže vrijeme prepopoznatljiv.

KUD Grada Pregrade sa svojom folklornom sekcijom prvenstveno radi na njegovanju i prikazivanju starih izvornih običaja Pregrade i okolice (branje grojzdja, pranje veša, zagorska svadba, običaji Jurjeva, čestitanja povodom tri kralja). Velika pozornost svih članova usmjerena je prikupljanju i očuvanju narodnih nošnji pregradskog kraja.

Manifestacija "Đakovački vezovi" je vrhunac folklorne tradicije i jedna od najvećih u Hrvatskoj te nastup za KUD Grada Pregrade znači posebno priznanje. To je manifestacija koju žitelji Đakova kao i oni raseljeni po cijeloj Hrvatskoj, a neki i dalje svakako ne propuštaju te se broj ljudi u gradu udvostrući jer tu je na tisuće narodnih nošnji izvučenih iz škrinje zaborava, na tisuće sudionika iz Slavonije i Baranje, cijele Hrvatske, Europe, ali i svijeta.Uz sav trud i financijska davanja članova nastup nebi bio moguć bez kontinuirane financijske dotacije Grada Pregrade.

Svoju podršku tom nastupu uz Grad Pregrada dali su i TZ Grada Pregrade, Kamgrad d.o.o., Niskogradnja d.o.o., Presečki grupa d.o.o., Domaća pekara Hajdinjak, Kolar market. Ovim putem KUD Grada Pregrade se zahvaljuje svim sponzorima i za potrebe nastupa stoji na raspolaganju.

 

 Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
458