naslovnagdje se nalazimo kontakt

Održan energetski forum u Pregradi

Objavljeno 28.10.2011.

U sklopu projekta Energy for Mayors održan je Forum „Analiza energetskog sektora u lokalnoj samoupravi“ u Pregradi 27. listopada 2011. godine s ciljem sagledavanja prioritetnih mjera energetske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora energije na području Grada Pregrada.

U organizaciji Grada Pregrade, uz sudjelovanje predstavnika  Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske u radu Foruma sudjelovalo je dvadesetak osoba iz gradske uprave, politike, trgovačkih društava i ustanova, koje djeluju na području energetike Grada Pregrade.

Dobrodošlicu skupu poželjela je gradonačelnica mr.sc. Vilmica Kapac. Prezentaciju "Analiza stanja energetskog sektora Grada Pregrade" čiji sadržaj je neophodan za izradu SWOT analize održao je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Pregrade Ivan Krištić. Predstavnica Gradskog ureda za energetiku Grada Zagreba Melita Borić održala je dvije prezentacije pod naslovima Inicijativa EC – Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors) i Projekt Energy for Mayors – projekt Intelligent Energy Europe, a predstavnik istog Ureda Matko Ugrin prezentirao je „Uvod u SWOT analizu“.

Nakon toga održane su po grupama Tematske radionice – izrada SWOT analiza: Resursi (prirodna, populacijska i simbolička osnova grada), Funkcije (energetska, infrastrukturna, prometna i gospodarska osnova grada), Društvo (preduvjeti osobnog napretka i kvalitete življenja u gradu) i Upravljanje (planerska i organizacijska osnova grada, sudjelovanje građana). Nakon prezentiranja rezultata SWOT analiza s tematskih radionica, predstavnik REGEA Miljenko Jagarčec održao je prezentaciju „Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Pregrade (SEAP)“.

Podsjetimo se: Europska komisija je 29. siječnja 2008. pokrenula veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu gradova sa ciljem razmjene iskustava u praktičnoj provedbi djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina. Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors) je odgovor naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, te prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije koja izravno potiče lokalne vlasti i građane na njihovo aktivno uključivanje u zajedničku borbu protiv globalnog zatopljenja. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnici se obvezuju na provedbu konkretnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 u svom gradu za više od 20% na koliko obvezuje prijedlog Europske energetske politike iz 2007. godine.

Do sredine rujna 2011. Sporazum gradonačelnika je prihvatilo  2.867 gradova (29 iz Republike Hrvatske, Grad Pregrada potpisao je kao 7) sa više od 130.000.000 stanovnika, a interes za pristupanjem novih gradova je iznimno velik. Cilj projekta „Energija za gradonačelnike“ je pridonijeti uspješnom provođenju Sporazuma gradonačelnika, europske inicijative za zaštitu klimatskih uvjeta. Sudionici su zadovoljni pripremom, provedbom i rezultatima Foruma u svakom pogledu s jasnom porukom da je priprema i izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Pregrade bitna sastavnica Strategije održivog razvoja grada te je istom potrebno posvetiti posebnu pozornost tijekom analiza stanja i definiranja prioriteta u postupku donošenja strateških odluka o budućem razvoju grada.

 

 

Privitak uz tekst:
Adobe PDF
Adobe PDF
Adobe PDF
Adobe PDF


Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
493