naslovnagdje se nalazimo kontakt

Osvrt dr. Jačmenice na izložbu cvjetnih kolaža

Objavljeno 14.07.2011.

FONTANA ŽELJA, BOJA i LATICA
(piše dr. Nada Jačmenica)


PREGRADA
– u organizaciji Gradske knjižnice Pregrada 1. srpnja je u plemenitom ambijentu zavidno lijepe pregradske knjižnice otvorena 11. samostalna izložba cvjetnih kolaža dr. Nade Jačmenice iz Svetog Križa Začretja. Zahvaljujući istančanom ukusu i bogatom profesionalnom iskustvu Draženke Gretić, ova je izložba bila izuzetan umjetnički doživljaj nastao prožimanjem krhke nježnosti latica i cvijeća, monumentalnosti sakralnog eksterijera te kristalnog šuma vode i svjetla koji se tijekom otvorenja slijevao među nazočne čineći čudesnu, nestvarnu atmosferu.

O izlošcima, njihovoj poruci te senzibilitetu autorice, govorila je njezina sestra, pjesnikinja dr. Verica Jačmenica-Jazbec: „ Kad krhki život biljke proklije pod nebeskim svodom, on traje ograničeno, često vrlo kratko. Najčešće ne uspijemo uhvatiti ni dašak darovane nam ljepote u užurbanoj svakodnevici. Upravo zato, Bog je neke između nas blagoslovio očima koje taj trenutak ljepote znaju uvidjeti i rukama koje ga mogu zaustaviti … za budućnost. Tako se rađa umjetnost…“.
Pjesmom o crvenoj ruži i drugim skladbama, pregradski su “Kmeti“ druženje među laticama nazočnima učinili još bogatijim i dojmljivijim. Svojom su muzikalnošću, mladošću i pozitivnom energijom pratili posjetitelje koji su s pažnjom razgledavali nježne i maštovite kompozicije, a potom s autoricom razgovarali o tehnici prešanja i lijepljenja cvijeća te o tajni očuvanja jedrih i  raskošnih cvjetnih boja.

Za ugodna druženja spustila se noć osvijetlivši  pregradsku katedralu čipkastim šumom vode čineći melem užurbanim, umornim ljudima. Dr. Jazbec je nastavila: „Autorica, kao iskusna liječnica, zna koliko je predah potreban i ljekovit za tijelo, za dušu, za duh čovjekov“. Umjesto sredstava protiv „stresa našeg svakidašnjeg“, ona nudi začudnu ljepotu svojih krhkih latica, biranih boja i oblika. Svojim iskorakom u svijet lirske osjećajnosti, ona ovom izložbom u Pregradi gradi jedno malo utočište za svačiju dušu.“

 

 Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1839