naslovnagdje se nalazimo kontakt

Predavanje: Ljekovito bilje u narodnoj medicini

Objavljeno 07.10.2010.

Gradska knjižnica Pregrada organizira predavanje pod nazivom Ljekovito bilje u narodnoj medicini, kojim će se narodnoj medicini pristupiti kao dijelu kulturne povijesti hrvatskog naroda, ne promičući taj način liječenja, već ukazujući na odnos čovjeka prema zdravlju te njegovoj povezanosti s prirodom. Gradska knjižnica Pregrada organizira predavanje pod nazivom Ljekovito bilje u narodnoj medicini, kojim će se narodnoj medicini pristupiti kao dijelu kulturne povijesti hrvatskog naroda. Predavanje će se odrľati 15. listopada 2010. u 18 h.

Ovo predavanje govorit će o pojmu liječenja u povijesti medicine, za koje se u narodnom poimanju smatra da je stoljećima bilo djelotvorno pa  ni danas ne može naškoditi, nego samo koristiti. U brojnim se pričama spominje kako je svaka biljka za neku bolest, odnosno da svaka boljka svoju biljku ima, samo što malo ljudi zna za to. Nadalje, govorit će se o načinu na koji se biljke koriste u narodnoj medicini, da li je to čaj, cvijet, sok, lišće ili močenje biljaka u rakiju.  Neke od recepata službena je medicina odbacila, ali neke preporuča i sama.

Pažnja će se skrenuti i na magijska obilježja pojedinog bilja i magijske postupke, obzirom da je, uz racionalnu primjenu ljekovitog bilja, u narodnoj medicini naglašeno i korištenje bilja u magijske svrhe.

Predavanje će održati gđa. Mirjana Randić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju Zagreb. Gospođa Mirjana Randić je jedna od troje scenarista dokumentarne serije Narodna medicina, prikazane na Hrvatskoj televiziji, koja se u 8 polusatnih epizoda bavila neslužbenim dijelom medicine na tlu Hrvatske. Gospođa Randić posebno će predstaviti bazgu, koja je kod nas prilično raširena, ali ne i iskorištena shodno njezinoj rasprostranjenosti. O praktičnoj primjeni bazge u domaćinstvu, s naglaskom na raznim receptima na bazi bazge, upoznat će nas gospođa Božena Zernec iz Krapine.

Po završetku predavanja moći ćete probati koktele od
bazge koje će pripremiti gosp. Stjepan Očić, voditelj ugostiteljskog praktikuma Gradska kavana, Srednje škole Pregrada

 

 Povratak

 

 

Događanja

Kostelska Uskrsna pištola 2015 Proljeće u Pregradi

Uredovno vrijeme


Ured gradonačelnika ima uredovno vrijeme za primanje građana i građanki utorkom i to od 15 do 18 sati svakog 2. i 4. utorka u mjesecu (kad će raditi i jedan službenik), dok 1., 3. i 5. utorka u mjesecu ima uredovno vrijeme od 8 do 11 sati. Sastanak se može i ugovoriti na telefon 049/376-052.
Detaljnije...

Pretraživanje

Posjetitelji

Ukupno posjetitelja
1839